29/3 Phnom Phen 2

Mødte adam i foyeen ved 8 tiden. Vi valgte at tage en tuktuk ud til S21-killing fields – et af stederne hvor Pol Pot regerede i slutningen af 70erne. Et ret frygtindgydende sted anlagt oven på en gammel kinesisk kirkegård.
Vi valgte at hyre en guide som kunne fortælle nogle uhyggelige historier! Rundt omkring gravhuller lå der masser af knoglerester og tøjrester – svært at forestille sig de rædsler de godt 9000 ofre fra denne massegrav har været igennem. Sparkede man lidt til jorden, kom der flere rester frem. Efter regimets fald havde de lokale vist ofrene den respekt at samle alle kranier i en stor monumentsbygning.
Så tog vi turen ind til "Toul Sleng Museum" – dette var en gammel skole som polpot havde indrettet som torturområde. Dette blev brugt inden fangerne blev deporteret til S21. Det var et af de steder som virkelig har indprentet sig i min hukommelse! masser af fængselslignende rum med torturinstrumenter stadig staænde fremme. På gulve og vægge så man mørke plamager fra blod. At et folk som har været udsat for sådanne rædsler, stadigt formår at smile er mig en gåde!
En udstilling af tusindevis af billeder af de dømte ofre ramte virkeligt dybt i hjertet. De forpinte blikke, de ulykkelige, de fortabte, de håbløse, de hadende blikke. At læse nogle af deres pårørendes historier giver gåsehud over hele kroppen – så meget ondskab kan man slet ikke kapere.. Så ved 14 tiden havde vi faæt nok.
Adam tog en middagslur, mens jeg var på internet. Om aftenen tog vi på restaurant og fik et par øl og lidt happy pizza.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *