10/4 Bagarchap.

Var oppe kl. 6 som aftalt med debendre, for at undgå den væste hede. Det viste sig at give lidt bagslag, eftersom de 1650m vi var i, faktisk var ret kølig om morgenen. Så vi gik i skygge hele vejen til Tal by i en floddal. Tog et kort hvil og et glas citronthe der, inden vi fortsatte. I Dharapani fik jeg frokost. Vi var ved dagens destination Bagarchap kl. 13, hvilket var næsten 2 timer hurtigeren end min guide havde regnet med. Men benene føltes også rigtigt gode. Hotellet lå i 2164m og det var tydeligt at mærke at klimæt var blevet koldere. Brugte for første gang min fleece trøje i Nepal.
Om aftenen faldt jeg i snak med Ann og Kim fra USA (mor og datter). Moderen var 65 år og var taget ned for at møde sin datter som havde rejst rundt i nepal og indien i 8 mdr. De tog samme tur som jeg, dog på 28 dage istedet.
Dagens emne: æselkaos. Det mest anvendte transportmiddel i bjergene er æsler. Ofte drives de i store flokke af 10-30 stk af 2-3 mand. Hvert dyr har en lasteevne på omkring 60kg. Jævnligt støder man på karavaner, enten modgaænde eller nogle man vil overhale. Dyrene er væsentlig klogere end de ser ud til. De er trænet til at passere dig, så de går yderst mod bjergsiden. Hvis man ikke gør dette, så bliver man skubbet af dem!
Det sværeste er at overhale en karavane, dels fordi de kun går en anelse langsommere end een selv og fordi stierne ofte er meget smalle og stejle. En overhaling af en karavane kan typisk tage 10 min, skiftevis løbende forbi et dyr ad gangen, for derefter at holde karavanens hastighed (for ikke at blive skubbet bagfra…). Konstant bliver man viftet i hovdet af halen fra dyret foran.
Ind imellem bliver et æsel forvirret fordi det synes der er for stejlt. Så bliver det staænde afventende til en driver får øje på det. Med nogle ganske få fløjt og lyde dirrigerer han det på rette spor.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *