15/4 Lhasa 2

Eftersom vi var i Lhasa havde vi også sagt farvel til vores komfortable jeeps. Idag var en sightseeing dag. Vi kunne heldigvis sove længe, eftersom vores bus først gik 9.30.
Første stop var Deprung Monestary. Dette kloster er det største i hele Tibet, bygget i ca. 1400 og er et imponerende bygningsværk på 20000 kvm. Problemet med sådan et sted er at det koster mellem 10 og 20 kr at få tilladelse til at fotografere i bare et kapel. Det kan hurtigt løbe op i mange hundrede kroner med de mange kapeller. Så det var ret begrænset hvor mange billeder det blev til.
Tusindevis af buddafigurer i alle størrelser fra 10cm op til 5m hvor de fleste er guldbelagt. Masser af bederum med mange af de oprindelige malerier og tekstiler til at pynte væggene. De rigdomme man finder et sted som dette er slet ikke til at fatte, specielt når man tænker på hvor fattigt et landt det er. Tusindevis af skriftkasser helt tilbage til det 14. århundrede står langs de fleste af væggene.
Buddisme er sådan et stort emne at selvom vores guide ihærdigt forsøgte at forklare grundigt, så ville man aldirg opnå den fulde indsigt i symbolismen, selv efter mange års studie!
Omkring middag spiste vi allesammen lige uden for klostret på en meget lokal restaurant. Så blev vi ellers kørt ud til Potala Palaca, hvor vi havde 1.5 time for os selv inden vi blev lukket ind. David(canada) og jeg gik en tur i parken ved siden af.
Potala Palaca var en kæmpe bygning fra det 7. århundrede, udvidet af den 5. Dalai Lama i 17 hundrede tallet. Det kom noget bag på mig at vi skulle vise pas og at det også ligefrem blev holdt op mod vore indgangstilladelser. Metaldetectorer og røngtenscannere virkede måske en smule overdrevet. Måske var det forde stedet havde været brugt som regeringsbygning frem til 1995.
Mængden af buddær og andre rugdomme var overvældende. F.eks var den 5. lamas gram et 6m. højt monument med 3.7 tons rent guldt og over 10000 ædelstene! Godt buddamættet blev vi transporteret tilbage til hotellet kl 18.
Don(usa), teresa(uk), alberto(sp), irena(fin) og jeg gik på den hyggeligste lokale tibetanske restaurant jeg har set. Atmosfæren var helt anderledes end de kinesiske vi havde prøvet hidtil. Her følte man sig utroligt velkommen. De havde ingen engelsk menu, men til gengæld havde de en pige som kunne lidt engelsk. Maden var enestaænde og incl chang(lokal øl/vin) beløb det sig til under 12kr/mand. Konstant blev vi passet op – fik fyldt vore glas, spurgt om maden var god mm. Tror ikke de har haft touristkunder i lang tid!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *