18+19/5 Kathmandu 2

Et par afslapningsdage uden det store indhold. Var dog på Derbar Square. Et imponerende sted som oser af stemning. Hundrede af år gamle bygninger med trævinduer med de mest imponerende udskæringer. Et væld af detaljer overalt – man fornemmede på de lokale at det var et helligt sted.
Løb på Erik (tyskeren fra tibet turen) – aldrig har jeg set noget shoppe så meget! han regnede med at sende en 15kg pakke hjem. Bare den halve time jeg fulgtes med ham, havde han købt for 200 euro – spontankøb uden at checke priser andre steder. Han shoppede lige så lidenskabligt som han brugte sine 3 kamerær under tibet turen. (15 timers video og 5000 billeder!)
Dagens Emne: Tibet og kina. Jeg ventede rent faktisk med at skrive dette til jeg var ude af Tibet! Tibet blev indtagt af kina i 50’erne og spændingerne i landet kunne mærkes overalt.
Hbor er det synd og skam at et helt folk undertrykkes af kineserne. Officielt ser alting godt ud på papiret. Den kinesiske regering hævder at der er ligestilling, men i praksis ender alle tibetanere underligt nok med de dårlige jobs. Kineserne lokkes til landet med skattefordele som tibetanerne aldrig har nydt godt af.
Store kulturskatte blev ødelagt under revolutionen. De fik frataget retten til at have billeder af Dalai Lama. Kineserne prøver at ødelægge deres sprog ved at lære dem kinesisk i skolerne. Overalt er skilte på kinesisk istedet for tibetansk.
Ikke mange tør tale ud om problemet i det offentlige rum, da de er hunderædde for spioner og stikkere. Om 50 år vil der ikke være meget tilbage af det oprindelige tibet, hvis udviklingen fortsætter. Idag er under halvdelen af indbyggerne i tibet tibetanere!
Der er ikke noget at sige til at vreden under overfladen er stor – især hos den lidt ældre generation. Vores guide var meget lukket i starten, men han åbnede op og talte frit de sidste dage, då han følte at han kunne stole på os. Han ville være helt sikker inden han åbnede munden.
På en af de mudrede veje hvor der var vejarbejde, gassede vores chauffør pludseligt kraftigt op, da han så at det var kinesiske vejarbejdere i vejkanten. Chaufførens og guidens grin, da de 4 kinesere blev gennemsølet fra top til tå af mudder, sagde alt. Hadet er så indgrøt at de griber enhver chance til at genere dem.
Ja kineserne nærmest håner tibetanerne. På et af de mest centrale steder i Lhasa har kineserne bygget et gigantisk pompøst monument med navnet "liberation of tibet" og det kinesiske flag vejrede over pladsen!
At skrive sandheden i Tibet er ulovligt, så jeg besluttede at vente – man ved aldrig om man bliver stoppet i tolden.
En fra vores gruppe havde indsmuglet 50 postkort med billeder af Dalai Lama, som han delte ud til folk, til stor glæde for tibetanerne. Var han blevet stoppet i tolden kunne straffen være meget høj.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *