9/8 Puerto Ayora

Vågnede 6.10 – et kvarter før mit ur ved at ankeret blev trukket op og ve begyndte at bevæge os. Dette var ifølge min hukommelse ikke en del af planen fra gårsdagens aftenbriefing. Da jeg kom op på dækket efter badet havde vi flyttet os et par hundrede meter i havnen – guderne må vide hvorfor.
Ti tog en dry landing i touristbyen "Puerto Ayora" og gik 20 min ud til Darwin-centret. Centrets opgaver var primært at checke og genoprette dyrebestanden på hele galapagos. Den afdeling vi besøgte stod for opdræt af kæmpe landskildpadder. Disse har været truet pga. introducerede geder på øerne. Hver af øerne har deres egen specialiserede skildpaddeart, så på centret var alle skildpadder nummereret, så man præcist vidste hvor de kom fra og hvor de skulle hen når de var store nok til at undgå rovdyr. Typisk efter 3-4 år var de klar til udsætning.
Det var nogle imponerende skrumler – de kan blive op til 200 år gamle og veje op til 300kg! De havde et par 100 år gamle eksemplarer som sneglede sig rundt i parken. Efter 2.5 time med bunker af facts fik vi lidt tid på egen hån. Jeg benyttede lejligheden til at få en kop rigtig kaffe (den største mangel om bord – de havde kun nescafe) og så brugte jeg et kvarter på internet idet de holdt et prisniveau der mindede meget om det i de fjerne byer i Nepal!
Da vi alle mødtes på havnen igen havde vi haft den samme fælles følelse af at landjorden gyngede – første gang at nogen af os havde mærket det på Galapagos – og nu kunne alle pludseligt mærke det. Så det var helt rart at komme tilbage på den gyngende båd igen til frokosten.
Over middag tog vi ind til byen igen og på en bus ud til en nærliggende Ranch (30 min fra havnen). Stedet var øens "highland" i 400m højde hvor landskildpadderne naturligt foretrak at holde til. Vi så en hel hob som langsomt men sikkert åd sig gennem grasmarkerne.
Så gik turen forbi 2 kæmpe sinking-holes der nærmest lignede kratere – de var opstaæt fordi jorden var sunket sammen i et underjordisk hul. Til sidst gjorde vi stop ved en lavatunnel – jeg var klar med lommelygte og hele svineriet, men den viste sig at være oplyst fordi den smalle ende af tunnelen var styrtet sammen. Man stadig sjovt at gå i en tunnel som udelukkende var skabt af forhistorisk lavastrøm.
Efter aftensmaden konkurrerede jeg med bådens dyre bar, som kun kunne sælge et glas whiskey til 5$. Jeg havde i byen fundet en hel falske til 9$ som jeg delte ud af. Det vakte stor glæde og der blev til en hel flok sjusser til os 5 som kunne lide whiskey. Der blev igen taget en flok festlege i brug til meget morskab.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *